איזון הורמונלי בטיפולי פוריות

בתחום הפוריות, אנו מדברים הרבה על "הורמונים" ואף משתמשים בהם.
מהם בעצם הורמונים, כיצד ניתן להגיע לאיזון הורמונלי ואיך הדבר עשוי לשפר את הסיכויים להרות?

הורמונים הם חומרים שבכוחם להעלות או להנמיך את רמת הפעילות של כלל הגוף, או של איברים מסוימים, בהם כמובן איברי הרבייה, הרחם והשחלות.

בנשים שמתקשות להיכנס להריון באופן טבעי, שכיח למצוא חוסר איזון הורמונלי. משמעות הדבר היא שהמוח ואיברי הרביה, אינם מתקשרים בצורה אופטימלית על מנת לאפשר תנאים מתאימים להיווצרות של עובר ולקליטתו ברחם.

כיצד ניתן להגיע לאיזון הורמונלי שיאפשר כניסה להיריון?

יש אינספור גישות לכך הכוללות שינויים באורח החיים (תזונה ותוספי תזונה, פעילות גופנית, הפסקת עישון), רפואה משלימה (דיקור, שיאצו, צמחי מרפא) וכמובן רפואה מערבית שכוללת תרופות. בתפיסה שלי שילוב של גישות שונות מניבות תוצאות טובות יותר יחד.

אני מאמין כי כל אספקט בטיפולי פוריות תלוי באיזון נכון. אני סבור, וכך גם מראים מחקרים עדכניים בתחום, כי במקום לתת טיפולים עם מינונים גבוהים של הורמונים, יש להפעיל שיקול דעת ולהעניק טיפול בתקופה שקודמת לתחילת הגירוי, על מנת להביא את השחלות ואת הזקיקים למצב של איזון, כדי שתהיה להם אפשרות "להגיב בצורה אופטימלית" לטיפול ההורמונלי.
עד כה, בישראל ראינו בכ-50% מהמטופלות שהתנסו בטיפול מסוג זה, שיפור בכמות הביציות שנשאבו, לעומת טיפולים קודמים בהם הן קיבלו מינונים גבוהים של 450 ואפילו 600 יחידות של הורמונים ובמקרה הטוב נשאבה בהם ביצית אחת.

ביציות – איך זה עובד?

מעט רקע בנושא: כל ביצית, עוברת תהליך "התבגרות" ביולוגית בשחלה שנמשך 120-240 יום בממוצע ולפעמים אף יותר. בטיפולי IVF שגרתיים אנחנו "מתערבים" רק בשבועיים האחרונים של התהליך ולכן היכולת לגרום לשינוי אמיתי בתוצאות מוגבלת ביותר. תכנון טיפול והכנה מוקדמת של הגוף, נועדו להשפיע על השלבים המוקדמים של התפתחות הביצית. כאשר ההתערבות היא מוקדמת, יותר ביציות מגיעות לשלב שבו הן יכולות להגיב לגירוי שחלתי ע"י תרופות כמו GONAL-F ו"מנופור". המסקנה היא שניתן "לעורר ולשפר" את התפקוד השחלתי אפילו בנשים בגיל פריון מתקדם, על ידי יצירת סביבה הורמונלית מאוזנת שבה הזקיקים יוכלו לגדול לשלב שבו ניתן לשאוב אותם כביציות בשלות.

איזון הורמונלי – איך מגיעים אליו?

כדי למקסם את האפשרות להיכנס להריון, אני מתחיל בבדיקה יסודית של קבוצות מדדים הרלוונטיים למטופלת. בהתאם לתוצאות, ניתן להכין תוכנית הכנה לגוף – מעין "תוכנית קדם פרוטוקול", שכוללת היבטים רבים של איזון הגוף לקראת טיפולי פוריות. כל זאת, על מנת שביום שבו נתחיל את השלב האחרון של המעקב לצורך שאיבת הביציות (עם או ללא הורמונים), הגוף יראה תוצאות טובות יותר.

ההמלצות שלי מבוססות על אורח החיים של המטופלת, במטרה ליצור התאמה אישית – ובנוסף על המלצות ממטפלים וממטפלות בתחומי הרפואה המשלימה, שאני עובד עמם באופן קבוע ומעריך מאוד את הידע ואת הניסיון שלהם.

הניסיון שלי מלמד ששינויי תזונה, טיפולי רפואה משלימה, ובמידת הצורך תרופות – יכולים לסייע לאזן את הגוף הורמונלית ובכך לאפשר לנו להגיע לתוצאות טובות יותר, תוך שימוש בפחות הורמונים.

מקרה אמיתי מהשנה האחרונה של מעיין (שם בדוי)

מעיין בת 37 עם בדיקת AMH-0.26 שביצעה בגיל 33 (הבדיקה מראה על רזרבה שחלתית ירודה מאד, בדרך כלל מטופלות עם ערך כזה מגיבות עם 1-3 ביציות בשאיבה). מטרת הטיפולים הקפאת ביציות/עוברים לצורך שימור פוריות להריון עתידי.

1. בטיפול הראשון שלה בינואר 2021, מעיין קיבלה במרפאה אחרת פרוטוקול כוללני נפוץ של 450 יחידות גונאל ואחר כך 450 פרגובריס. התוצאה הייתה ביצית אחת. 

2. בטיפול הראשון אצלנו בליווי ד"ר גרין ב-03/2021 – לאחר חודש של איזון הורמונלי עם נוגדי חמצון, ותוספי תזונה מותאמים אישית. התוצאה הייתה שמונה ביציות שנשאבו, מהן הוקפאו ארבעה עוברים (חלק ביום השלישי וחלק ביום החמישי).

דו"ח מעבדה

3. בטיפול נוסף ב 08/2021– מעיין המשיכה לקבל הכנה עם תוספים מותאמים אישית ופרוטוקול קדם-טיפולי בחודש המקדים לטיפול. בייעוץ החוזר ובזכות סקרנותה של מעיין לגבי מהלך הטיפולים הקודמים והשאלה הנפוצה של "מה אפשר לשנות כדי לשפר עוד יותר?". במעבר על בדיקות הדם שלה שמנו לב לשינויים הורמונליים בתגובה השחלתית לאחר התחלת התרופה למניעת ביוץ מוקדם (צטרוטייד). יש מטופלות שאצלן התחלת האנטגוניסט (צטרוטייד או אורגלוטרן) מפיל בצורה חדה ולא פרופורציונאלית את הפרשת ההורמונים הטבעיים של הגוף ובכך לא מאפשר לנצל את הפוטנציאל המקסימלי של קבוצת הזקיקים אשר התחילה את דרכה באותו החודש. ולכן בטיפול הבא במקום מינון מלא של צטרוטייד (0.25מג) נתנו חצי מזרק 0.125 מ"ג וכך הגענו למיצוי הפוטנציאל של קבוצת הזקיקים באותו חודש ולשאיבה של 13 ביציות (להזכיר שבחילת הדרך היתה למעיין ביצית אחת בשאיבה).

דו"ח מ-08/2021

מעיין היא אחת מרבות שעמן, בעזרת מאמץ משותף מהצד שלה להקפיד ולהתמיד בפרוטוקול הקדם-טיפולי וגם לאתגר אותנו להוציא את המיטב מהטיפולים וקצת "חשיבה מחוץ לקופסא", הצלחנו והשגנו שיפור פנומנלי בתוצאות טיפולי הפוריות מביצית אחת ל-13.

חוששת שיש לך רזרבה נמוכה?
שוקלת לפגוש רופא מומחה בתחום?
ד"ר ליאון גרין הוא הכתובת לייעוץ

לתיאום ייעוץ הקליקי כאן