אחד מהמדדים שמקובל כיום לעקוב אחריהם כשעוסקים בפוריות, הוא רמת ההורמון AMH של האישה.
בואי לגלות 10 עובדות חשובות ומרתקות על ההורמון המשמעותי הזה.

  1. מאחר שה-AMH מיוצר רק על ידי זקיקים קטנים, הרי שרמתו בדם משקפת באופן אמין את מספר הזקיקים בשחלות. עם זאת, חשוב מאד לדעת שרמות נמוכות של AMH, אין משמעותן שלא יתכן היריון. זהו רק מדד אחד ובייחוד בגיל צעיר – לא מדובר בסוף פסוק. 
  1. את רמת הורמון ה-AMH אפשר לגלות בבדיקת דם פשוטה. בקופות החולים בישראל ניתן לקבל את הבדיקה ממומחה פוריות. כמו כן, ניתן לעבור את הבדיקה באופן פרטי בחלק מבתי החולים הגדולים ובמרבית המעבדות הפרטיות.
  1. אפשר למדוד רמות AMH בדם בכל יום בחודש, ללא קשר למחזור החודשי, אם כי העדיפות היא תמיד לבצע את הבדיקה בזמן הוסת.
  1. נטילת תרופות הורמונליות, כגון גלולות, עלולה להשפיע על תוצאות הבדיקה ולכן כדאי להיוועץ עם הרופא המטפל לגבי הפסקתן לתקופה מסוימת לפני הבדיקה.
  1. את מדדי ה-AMH ניתן להעריך בצורה שונה, והדבר תלוי בגיל האישה וגם בערכת הבדיקה. בעקרון, רמת AMH של פחות מ-1.0 ננוגרם למיליליטר נחשבת נמוכה תקינה ורמה של יותר מ-3.0 ננוגרם AMH למיליליטר דם מנבאת תגובה שחלתית עזה, שטיפוסית לשחלות פוליציסטיות. 
  1. הורמון ה-AMH מופרש אצל עוברים זכריים, וגורם לאי התפתחות של מערכת מין נקבית. אצל עוברים נקביים, לעומת זאת, היעדר ההורמון מאפשר למערכת המין הנקבית להתפתח – וכך נוצרים רחם, חצוצרות, וחלקו העליון של הנרתיק.
  1. רוב ה-AMH נוצר מזקיקים קטנים בשלבי הביניים של התפתחותם. כאשר הזקיק גדל, ההפרשה של ההורמון פוחתת. בזקיקים בקוטר גדול מ-8 מ"מ, ההפרשה נפסקת כמעט לחלוטין. זו גם הסיבה שניתן למדוד רמותAMH  בכל יום במחזור החודשי.
  1. רמות ה-AMH משמשות כמדד חשוב הן למאגר הזקיקים שנותר בשחלות, והן לתהליך ההתבגרות של השחלות – ולפיכך למידת הפריון של האישה. הערכה זו מסייעת בהחלטות הקשורות בתכנון מועד ההיריון, שימור פוריות, טיפולי פוריות ועוד וכו'.
  1. אצל נשים הנמצאות בטיפולי פוריות, יש חשיבות פחותה למדד ה-AMH, מאחר שהתגובה השחלתית לזריקות לגירוי הביוץ היא מדד אמין לקביעת הרזרבה השחלתית, ללא צורך בסמנים נוספים. 
  1. מחקרים שונים הראו שרמות AMH גבוהות, מעלות את הסיכוי להשגת יותר ביציות, אך אינן בהכרח משקפות את איכות הביציות, שתלויה בפרמטרים נוספים כגון גיל האישה.

אם יש לך רמות AMH נמוכות ואת מעוניינת להיכנס להריון או לשמר פוריות, צרי עמנו קשר ונשמח לתת לך מענה אישי.

הורמון AMH וטיפולי פוריות – 10 דברים שחשוב לדעת