עברת בדיקות רבות, חודש ארוך של טיפולי פוריות, מעקב זקיקים, שאיבת עוברים, הזרקת הורמונים – בכל אלו יש פעילות רבה שלך, המטופלת. הגיע רגע ההחזרה, ולאחריה – יש להמתין תקופה עד לקבלת התוצאות. עד לשאיבה/החזרה – יש הרבה בדיקות והנחיות הניתנות מהצוות המטפל. לאחר ההחזרה – מגיעה תקופת "הדממה" של 10-12 יום, בה ממתינים בסבלנות לתשובת בדיקת ההיריון (מספר הימים שיש להמתין עד לבדיקה – תלוי בגיל העובר ביום ההחזרה).

אין ספק שדווקא תקופה זו, של המתנה לתוצאות, יכולה להיות קשה ומורכבת במיוחד עבורך, המטופלת. מטבע הדברים, תקופה זו מלווה בשאלות ובתהיות רבות. נשים רבות שואלות – מה לעשות ומה לא לעשות בתקופה שבין החזרת העוברים לבין בדיקת ההיריון – החיובית, בתקווה?

למען האמת, אין מידע מהימן רב בנוגע לתרופות או להתערבויות רפואיות שאפשר להציע בתקופה זו, אשר יתרמו לקבלת תשובת הריון חיובית.

אנו הרופאים, מבינים שמדובר בתקופה שעלולה להיות קשה ולחוצה, כאשר בעצם ממתינים לסוג של "גזר דין" לאחר שהושקעו מאמצים רבים הן מההיבט הפיזי והן מההיבט הנפשי, כאשר הציפיה הטבעית היא ל"תגמול" על כל המאמצים בדמות בדיקת הריון חיובית.

למרות השאלות הרבות של מטופלות בנוגע לתוצאת בדיקות הורמונליות אחרות (אסטרדיול, פרוגסטרון וכו') ותחושות בבטן של לחצים, משיכות, כאבי בטן, כאבי גב תחתון – רק בדיקת ההורמון בטא HCG אשר מופרש למחזור הדם האימהי על ידי העובר מצביעה על השרשה ועל היריון.

לכן, בכתבה זו, אתייחס למה שקורה בתקופה הזו. אני נתקל בשאלות של מטופלות רבות – האם יש משהו שגוי, לא נכון שאתן עושות או עלולות לעשות בתקופה הזאת שעלול "להרוס" ולהביא לתוצאה שלילית?

התשובה היא, שלפי ניסיון הרופאים והספרות הרפואית, אין פעולה שתעשו, אשר באופן חד משמעי תפגע בסיכויים להשתרשות העובר, או להבדיל, תוביל לקבלת תשובת היריון חיובית (למעט דברים קיצוניים כמו נטילת תרופה להפסקת הריון כמובן).

יש ברשת לא מעט פרסומות והמלצות על תזונה, תוספי תזונה, פעילויות, עיסויים ותכשירים שונים ומשונים – אשר אמורים להעלות את הסיכויים לקליטת הריון. חשוב להבהיר שדבר מכל אלו אינו מוכח באופן חד משמעי.

עם זאת, יש מאמרים מדעיים שמציגים מספר מרכיבים שיכולים לתמוך בתהליך באופן כללי סביב הטיפולים ולאו דווקא לאחר ההחזרה:

  1. תזונה ים תיכונית (ירקות, פירות ודגים ופחות בשר) – יכולה לשפר את סיכויי הצלחת הטיפולים.
  2. פעילות גופנית
  3. הגבלת צריכת משקאות קפאין לעד 2-3 כוסות ביום.
  4. הפסקת עישון לשני בני/בנות הזוג (אם לא הפסקה אז צמצום).
  5. להקפיד על נטילת התוספים שקיבלת במעמד הייעוץ הרפואי (גם הנשים וגם הגברים).
  6. הימנעות מנטילת תרופות אשר אסורות במהלך היריון, כאשר אם יש ספק – יש להתייעץ בנושא עם הרופא המטפל ו/או המכון הטרטולוגי.
  7. אין מניעה לקיים יחסי מין לפני או אחרי החזרת עוברים

מכיוון שבנוסף להרגלי תזונה ואורח החיים, ישנם הרגלי חיים אחרים לכל אחת, אשר עלולים להשפיע על תוצאות הטיפול, לא ניתן לבודד פרמטר בודד ואת השפעתו על הצלחת הטיפול.

לכן, אני מבקש ממטופלותיי להיות זהירות בפרסומים ובהמלצות שהן קוראות, אשר לרוב מתבססים על מטרות עסקיות. לדעתי מה שחשוב – הוא לשמור על איזון הן בתחום התזונה והן בתחום הפעילות גופנית ולא להגזים או לחפש כלים חדשים ולא מבוססים, אלא לנסות לשמור על שגרת חיים רגועה ובריאה.

ולסיכום – אזהרה חשובה: כדאי להימנע מנטילת תרופות או תוספי תזונה למיניהם במהלך הטיפולים או לאחר החזרת העוברים ללא ידיעת הרופא המטפל.

מה לעשות ומה לא לעשות בין החזרת העוברים לבין בדיקת ההיריון?