אחת מהדרכים המתקדמות ביותר שבאמצעותן רופאי פריון יכולים לסייע להבאת ילדים לעולם, לנשים ולזוגות, היא באמצעות הקפאת ביציות. מהי הקפאת ביציות וכיצד היא עשויה לסייע לנשים ולזוגות ליהנות משקט נפשי וליצור את עתידם? קראו בכתבה

הקפאת ביציות היא הליך שבו נשאבות ביציות משחלותיה של האישה ונשמרות בהקפאה עמוקה, לשימוש עתידי. הקפאת ביציות יכולה לסייע לנשים בכמה מקרים: כאשר נשים צעירות רוצות להגדיל את הסיכוי שלהן להביא לילדים בעולם בגיל מבוגר יותר בהתאם לתכנון המשפחתי שלהן וכן במקרים שבהן האשה עומדת לעבור טיפולים רפואיים שעלולים לפגוע באיכות ביציותיה בעתיד.

  1. חשוב לדעת: כל אישה נולדת עם 2-1 מיליון ביציות בשחלות. מספרן ואיכותן של הביציות יורדים עם השנים, ובד"כ סביב גיל 35, חלק מהנשים עלולות לגלות שמספר הביציות ואיכותן מקשה עליהן להיכנס להריון.
  2. קיימים מספר פרוטוקלים לשימור פוריות חלקם עם יותר/פחות או ללא זריקות. בחלק מהפרוטוקולים ניתן לקיים יחסי מין ללא חשש מכניסה להריון ובחלק יש צורך באמצעי מניעה חוצץ כמו קונדום. יש לוודא מול הרופא המטפל.
  3. תהליך שימור פוריות אינו פוגע בפוריות ואינו מוריד את הרזרבה השחלתית (כמות הביציות בשחלה) כלומר אם תעברי שאיבת ביציות או לא זה לא ישנה .את כמות הביציות בשחלה או את הסיכוי להריון ספונטני בעתיד
  4. הקפאת ביציות מבוצעת לאחר שורת בדיקות מקדימות וטיפול הורמונלי לעידוד הבשלת זקיקים. הביציות נשאבות בהליך שמבוצע בד"כ תחת הרדמה כללית קצרה. הביציות נבדקות במעבדה והבשלות מביניהן עוברות הקפאה לצורך שימורן. כאשר בעתיד תחליטי להרות מפשירים את הביציות, מפרים אותן על ידי זרעונים והעוברים המתפתחים מוחזרים אליך בהליך קצר ללא הרדמה (מזכיר במעט בדיקת PAP).
  5. שיעור ההריונות משימוש בביציות מופשרות נמוך מעט מזה של טיפולי הפריה חוץ-גופית עם ביציות טריות או עוברים מוקפאים. זאת, משום ששרידותן של הביציות המוקפאות נמוכה מזו של עוברים.
  6. שרידות הביציות תלויה בראש ובראשונה בגיל הקפאתן, כאשר ככל שגיל האישה במעמד ההקפאה צעיר יותר, כך סיכויי ההישרדות עולים. בנוסף לגיל – מחלות רקע כגון סרטן ואנדומטריוזיס, משפיעות גם הן על איכות הביציות ועל שרידותן בתהליך ההקפאה-הפשרה.
  7. בממוצע, ממעבדות אשר דיווחו על תוצאותיהן בישראל, עולה ששרידות הביציות המוקפאות עומדת על 60%-80%. ואחוז ההפריות המוצלחות של ביציות מוקפאות, רק מעט יותר נמוך מזה של ביציות טריות. איכות תהליך הקפאת ביציות הולכת ומשתפרת, ובשנים האחרונות נצבר ניסיון רב בקרב רופאים שמתכננים את הטיפול ואצל עובדי המעבדה (אמבריולוגים) שאחראים על איכות תהליך הקפאת הביציות.

לסיכום: הקפאת ביציות הינה הליך בטוח, עם רמת יעילות טובה שמספקת אפשרות להשתמש בקדמת הרפואה והמדע כדי להתאים את החיים המודרניים לשינויים הביולוגיים שכל אחת עוברת באופן טבעי, ולהעניק לעצמך את חופש בחירה – בשאלה מתי להקים את המשפחה שלך.

הקפאת ביציות: 7 דברים שחשוב לדעת