למה שאיבה הסתיימה עם ביצית תקינה אחת בלבד?

שאלה:
מה יכולה להיות הסיבה לכך ששאיבה הסתיימה עם ביצית תקינה אחת, לאחר שבאולטרסאונד ראו 10 ביציות, נשאבו חמש ורק אחת הייתה תקינה להקפאה? בעבר הנחו אותי להזריק שני אוביטרל והפעם רק אחד, האם יש לכך קשר לתוצאה? אשמח להסבר ולכיווני חשיבה כיצד ניתן להפיק יותר ביציות תקינות בפעם הבאה.

תשובה:
סטטיסטית, ניתן לקבל ביציות בעיקר מזקיקים בינוניים-גדולים, שגודלם עולה על 13-14 מ"מ. לכן, אם ראו 10 זקיקים באולטרסאונד אבל רק חמישה היו גדולים מספיק, הגיוני שנשאבו חמש ביציות מתוך 10 הזקיקים הללו. לגבי הקפאה – מקפיאים ביציות בשלות, ולכן אם מתוך חמש הביציות שנשאבו הייתה רק ביצית אחת בשלה, היא הוקפאה והשאר לא.

למתן התרופות המבייצות (אוביטרל, דקהפפטיל) יש משמעות מכרעת. מבחינת מועד ההחלטה (באילו רמות הורמונים ובאיזה גודל זקיקים) וגם בטווח הזמן בין הזריקות לבין השאיבה.

באופן סטנדרטי, ניתן אוביטרל אחד וזה מספיק לרוב המטופלות. אפשר לבדוק את רמות ה-HCG יום אחרי הזריקה, כדי להבין אם המינון מספיק או שיש צורך בשני מזרקים. הדבר זהה גם אם מדובר במינון זריקת דקהפפטיל.

בארץ, מקובל בד"כ לתת זריקות אלו 36 שעות לפני השאיבה. זאת, כמובן, לא הדרך היחידה לתזמן שאיבה. יש מרפאות שנוהגות לתת זריקות אלו מוקדם יותר – כ-34 שעות, או מאוחר – עד 40-42 שעות לפני השאיבה, כדי לאפשר לביציות שהות ארוכה יותר 'להתבשל'. הגיוני שאם מקבלים בשאיבה אחוז גבוה של ביציות לא בשלות, הדבר נובע מזמן חשיפה קצר מדי.

לקבוצה בפייסבוק