לצערנו, לא כל ההריונות מגיעים ללידה תקינה. בממוצע, 10-15% מההריונות מסתיימים בהפלה בשליש הראשון. כרבע מהנשים שעברו הפלה, יעברו גרידה. חלק מהמטופלות שעברו גרידה (10-20%), יפתחו הידבקויות בחלל הרחם בדרגות חומרה שונות. ההידבקויות ברחם עלולות להפריע בעתיד להשרשה תקינה של עובר, בניסיונות העתידיים להולדה.

במהלך השנים נוסו כמה שיטות טיפול כדי למנוע או להפחית את הפגיעה ברחם בעקבות גרידה, אך אין טיפול שהוכח כיעיל באופן חד משמעי. עם זאת, ידוע שלחומצה היאלורונית יש יכולת להיצמד לרקמה הפצועה ולשמש כמעין חסם זמני למניעת הידבקויות, עד להחלמתה המלאה.

ב-2017 פורסם המחקר האיכותי הגדול הראשון בנושא, שנערך בהולנד. על ידי הזלפת חומצה היאלורונית לאחר גרידה, הצליחו הרופאים להפחית יותר מ-50% מההידבקויות ברחם. לאחר מכן פורסמו עוד מחקרים עם תוצאות זהות.

השנה פורסמו כמה מחקרי המשך שבדקו את התוצאות ארוכות הטווח באותן נשים – וראו שלאלו מהן שניסו להרות שוב וטופלו בחומצה היאלורונית לאחר הגרידה, היו פחות הדבקויות ברחם ולקח פחות זמן להרות שוב.

לסיכום, רוב הנשים שיעברו גרידה יחלימו ולא יסבלו מאי פריון שקשור ברחם. אישית, אני ממליץ לכל מטופלות הפוריות ומתעקש במטופלות עם בעיות רירית או כשלונות השרשה על הזלפה של חומצה היאלורונית לאחר גרידה. מבחינת עלות-תועלת, אני חושב שיש מספיק מידע בספרות המקצועית שמצדיק זאת. כמו כן, לא דווח על תופעות לוואי או על השלכות שליליות בעקבות הפעולה.

חשוב להדגיש: הזלפת חומצה היאלורונית לא נחשבת לטיפול מקובל וגם לא חלק מסל הבריאות ולכן, לפני שמגיעים למרכז רפואי לביצוע גרידה כדאי לשאול אם יש אפשרות כזאת (לפעמים מציעים במסגרת מחקר), ואם לא, אז לשקול להגיע לאחר הגרידה למרפאה שבה אפשר לקבל את הטיפול.

הזלפת חומצה היאלורונית לאחר גרידה – טיפול שעשוי לסייע במניעת הידבקויות ברחם