בעבר הלא רחוק, הרופאים היו בטוחים שחלל הרחם הוא סביבה סטרילית ונטולת חיידקים. כיום, עם התקדמות שיטות הבדיקה ולאחר מחקר נרחב בתחום, למדנו שהרחם מאוכלס על ידי מושבות של חיידקים מזנים שונים. הפלורה של החיידקים נקראת "מיקרוביום", ויש לה תפקיד חשוב בשמירה על איזון ותפקוד הרחם, בהכנה להריון ובקליטתו.

תפקידם של החיידקים הטובים בנרתיק וברחם, הוא לשמור על איזון ולהגן על רירית הרחם מפני זיהומים ודלקות שעלולים לפגוע ברירית, ולהפריע לה לעבור את השינויים הנדרשים על מנת לקלוט עובר המנסה להשתרש בה.

דיסביוזיס הוא מצב פתולוגי,שבו יש הפרה של איזון החיידקים המתבטא בד"כ בירידה בכמות החיידקים הטובים ובריבוי חיידקים אחרים שאמורים להופיע בכמות נמוכה יחסית. במצב כזה, משתנה גם איזון החומצה-בסיס (PH), ודרכי הרבייה נהיות חשופות יותר לזיהומים ולדלקות. מחקרים רבים הראו כי קיים קשר בין זיהומים ודלקות במערכת הרבייה הנשית לבין אי-פריון וכישלונות טיפולי IVF, הפלות חוזרות ולידות מוקדמות. דיסביוזיס יכול להופיע לבד או בשילוב עם דלקת "שקטה" ברחם (אנדומטריטיס כרוני), וכל זאת, ללא שום תסמינים או כאבים אצל המטופלת.

לצערנו, תרבית או משטח שגרתי כמו שנלקחים בקופת החולים, מוגבלים באפשרויות האבחון של מצב זה, ולא כל חיידק יכול לגדול בתנאי מעבדה סטנדרטיים.

אחת הגישות היא פשוט לתת טיפול אנטיביוטי "על עיוור" במחשבה שאם יש חיידק, טיפול כללי יפתור את הבעיה, אך בגישה שלי אני מעדיף לדייק ולמצוא אם יש בעיה – ורק אז לבחור את הטיפול המתאים והמדויק ביותר. יש כמה בדיקות מולקולריות מתקדמות שיכולות לעזור לאבחן מצב זה:

  1. בדיקת המיקרוביום הנרתיקי והרחמי, כדי לקבל תמונה רחבה ומדויקת לגבי זני החיידקים והריכוז שלהם במערכת הרבייה הנשית (ניתן לבדוק גם אצל הגבר).
  2. בדיקת נוכחות תאי דלקת והריכוז שלהם במערכת הרבייה הנשית.

אם נעשו בעבר כמה טיפולי פוריות כושלים וכל בירור שגרתי יצא תקין, שווה לשקול בירור נרחב יותר, בהקשר זה.

ישנה אפשרות לבדוק את המיקרוביום בדגימה ישירה מחלל הרחם (בדומה לפיפל) ויש אפשרות לבדיקת מיקרוביום רחמי בעקיפין על ידי איסוף דם וסתי. ההיגיון הבריא אומר שאם אתה רוצה לבדוק בצורה נקיה את איזון החיידקים ברחם הדגימה צריכה להילקח ישירות מהרחם. רוב המידע בספרות הרפואית ובמאמרים העדכניים תומך בגישה זו ומתייחס לדגימות שנלקחו ישירות מהרחם ולא בעקיפין. ייתכן ובעתיד נקבל נתונים חדשים אך נכון להיום במרפאת גרין אנחנו ממליצים לכל המטופלות שמעונייניות לבדוק את המיקרוביום הרחמי בהקשר של כשלונות טיפולים קודמים לעשות זאת בדרך המקובלת של דגימה ישירה.

לתיאום ייעוץ ובדיקת המיקרוביום במרפאת גרין: https://did.li/CONSULT

מהו המיקרוביום ומהי השפעתו על הצלחת טיפולי פוריות?