לקראת ובמהלך טיפולי פוריות נהוג לבצע לעתים קרובות בדיקות דם ואולטרסאונד. לעתים, יש תוצאות שאמורות להדליק נורה אדומה – וכאשר מקבלים אותן – מומלץ להתייעץ עם הרופא, בשאלה אם נכון להמשיך בטיפול.

ברוב הטיפולים מתבצע מעקב זקיקים ונבדקות רמות ההורמונים הבאים:

אסטרדיול – רמות הורמון זה משקפות את כמות וגודל הזקיקים ולכן חשוב בתחילת הסבב שערכו יהיה נמוך (תלוי במעבדה, או פחות מ-50 פיקוגרם או 150 פיקומול). נתון זה מראה על כך שהשחלות מאופסות לקראת תחילת טיפולי פוריות. בהמשך, אמורה להיות עליה בקצב, שמשתנה בהתאם לתנאים השחלתיים. רמות האסטרדיול מגיעות לשיא לקראת הביוץ. לרוב, רמות של יותר מ-3,500 פיקוגרם או 12,000 פיקומול, מראות על סיכון לגירוי יתר של השחלות. הנקודה שחשוב לשים אליה לב היא זו – אם לקראת השאיבה, הרמות מתחילות לרדת במקום לעלות או משוטחות (כמעט לא עולות ולא יורדות), זה סימן שלילי, וכדאי לשקול ביטול של הסבב והתחלה מחדש.

פרוגסטרון – רמות ההורמון אמורות לעלות רק לאחר הביוץ, ולמעשה מתחילת הטיפול ולכל אורכו הן אמורות להיות נמוכות. (פחות מ-1 ננוגרם או 3 ננומול). ברמות גבוהות מכך, כדאי להיוועץ עם הרופא לגבי ההמשך (הערה: תחת טיפול ב- DHEA עלולות להיות רמות בסיסיות גבוהות מהרגיל).

 LH – הורמון ההצהבה שגורם להבשלה וביוץ. אם ההורמון עולה במהלך הטיפול מעל רמה של 10-15, זה כמעט תמיד סימן לא טוב – או שמתחיל ביוץ וכדאי להזדרז עם השאיבה, או שהמצב יכול לגרום לתהליכים של התבגרות בביצית מוקדם מדי בסבב והביציות שייצאו לא יוכלו לעבור הפריה תקינה.

בתמונה המצורפת אפשר לראות מעקב טיפול אמיתי של מטופלת. ניתן לראות בבירור שלקראת הסוף ה-LH עלה וירד (כפי שקורה לפני הביוץ), האסטרדיול ירד (מ-844 ל-450) והפרוגסטרון עלה (מ2- ל-3.9). כלומר, תמונה אופיינית לביוץ. לצערי ולמרות כל הסימנים נעשתה שאיבה (כמובן ללא ביצית).

טיפולי פוריות – נורות אדומות שצריך לשים אליהן לב בבדיקות דם ואולטראסאונד

כאשר יש חששת מביוץ מוקדם, במיוחד כשיש תגובה של זקיק אחד ויש סיכון לשאיבה ללא ביצית, אפשר לבקש לבצע בדיקת אולטרסאונד לפני ההרדמה – ולוודא כי הזקיק אכן קיים בשחלה.

לצערי, לפחות פעם בשבוע אני רואה מקרה במרפאה של מישהי שעברה שאיבה ולא הייתה לה ביצית עקב ביוץ מוקדם או שלא הייתה הפריה. זאת, עקב חוסר איזון הורמונלי במהלך הטיפול. גם הרופאים הם בני אדם, וחלקם עמוסים מאוד, לכן זה טבעי שיש לפעמים פספוסים. אם תהיה תשומת לב לתוצאות הבדיקות גם מצידה של המטופלת, הסיכוי לפספוס יירד.

אני מקווה שהמידע ברור וייתן לכן את הכוח להבין את הבסיס של ההורמונים בטיפולים ובעזרת תשומת הלב שלכן, לעזור להפחית טעויות במהלך טיפולי פוריות.

טיפולי פוריות – נורות אדומות שצריך לשים אליהן לב בבדיקות דם ואולטראסאונד