דיאה/דהא – DHEA – dehydroepiandrosterone הוא הורמון טבעי, ששייך לקבוצת ההורמונים הגבריים שמיוצרים בגוף האישה, נקראים 'אנדרוגנים' ומשמש כמצע (סובסטרט) לייצור הורמונים פעילים – שהעיקרי בהם הוא טסטוסטרון. בחלק מהנשים עם רזרבה שחלתית נמוכה אנו נתקלים ברמות נמוכות של אנדרוגנים – ולכן יש הגיון בלהשלים את החסר, על מנת להגיע לאיזון הורמונלי ושיפור בתפקוד השחלתי.
מתן DHEA ניתן ונחקר מזה כ-20 שנה, המינון הממוצע המקובל הוא 25 מ"ג*3 ליום (משתנה מאישה לאישה בהתאם למשקל גוף ובדיקות דם לאנדרוגנים).
DHEA אינו הורמון פעיל כשלעצמו והופך להיות פעיל לאחר שינויים אנזימטיים שהוא עובר בגוף, אפשר להתייחס אליו כאל מעין חומר גלם שהגוף והשחלות יכולים לנצל לפי הצורך, על מנת לסייע ליותר זקיקים להגיע לבשלות ולאפשרות להפיק ביציות בשלות. גם כאשר הוא נמצא בעודף בגוף, לרוב לא נגרם נזק והוא מפונה מהגוף בביטחה.
השימוש הנרחב בתכשיר ה-DHEA התחיל ממקרה בודד של בת 42 מארה"ב אשר התחילה על דעת עצמה להשתמש בתכשיר, בעצת מטפל מרפואה משלימה. בכל טיפול שעשתה נצפתה עליה בכמות הביציות בשאיבה (מביצית אחת בשאיבה הראשונה עד ליותר מ-15 ביצית בשאיבות עוקבות).
תכשיר DHEA בטיפולי פוריות – תופעות לוואי:
1. באחת מתופעות הלוואי הנפוצות בשימוש DHEA בהקשר של פריון אני רואה כ"תופעת לוואי רצויה", והיא עליה בליבידו (החשק המיני). ראיתי מקרים, לא בלתי שכיחים, של מטופלת עם רזרבה ירודה שנכנסה להריון ספונטני בין טיפולים לאחר נטילת ההורמון.
2. עור שומני/פצעונים – בנשים עם נטייה מראש לעור שומני תיתכן החמרה בשומניות העור והופעת פצעונים ("פצעי בגרות"), במקרים כאלה ניתן להיעזר באביזרים קוסמטיים להפחתת שומניות העור או להפחית במינון התרופה.
3. נשירת שיער מהראש/שיעור יתר בגוף – זו תופעת לוואי לא שכיחה, שיכולה לקרות בנשים עם נטייה לשיעור, יתר או כאלה שסבלו מנשירת שיער טרם התחלת הטיפול.
תכשיר DHEA בטיפולי פוריות – סיכום:
1. לא מומלץ להשתמש בתכשיר על דעת עצמך ללא ליווי רופא מטפל.
2. מומלץ לבדוק את רמות ההורמונים הגבריים (אנדרוגנים) תחת השימוש אחת ל-3 חודשים.
3. כתכשיר בודד, DHEA לא הוכח שמשפר את סיכוייך להריון לכן כדאי לשלב תוכנית טיפול פוריות מותאמת אישית.